Tijdens een rondreis door Sicilie kan je er niet om heen: de plaatselijke wijnen! Archeologen beweren dat er sinds 1500 voor Christus al wijn werd gemaakt op Sicilie werd gemaakt. Het klimaat is er dan ook zeer geschikt voor: intense zon, lange zomers in combinatie met de goede ondergrond maakt Sicilie het paradijs om wijn te maken.
Kwaliteit wijn Sicilie
Siciliaanse wijnen stonden lang niet bekend om zijn goede kwaliteit. Dit kwam omdat er vooral grote hoeveelheden werden geproduceerd om nadien versneden te worden met wijnen uit andere streken van Italië en Frankrijk. Recent is er hierin wel een grote omslag gekomen omdat er nieuwe wijntechnieken zijn geïntroduceerd en vele investeringen zijn van buitenlandse wijntelers. Op dit moment is er een enorme strijd tussen buitenlandse wijnbedrijven gaande om land te kopen en wijngaarden aan te planten.
Tijdens ons bezoek kregen we van een gids het advies om niet te hard te letten op het plaatselijke kwaliteitslabel dat je op vele wijnen terugvind. Deze classificatie zou heel achterhaald zijn. Dezelfde gids raadde ons aan om in restaurants de vino della casa (huiswijn) te nemen.
Vooral de witte wijnen vielen ons in de smaak, mede omdat onze gids uitlegde dat de Siciliaanse omwenteling van kwaliteit begon bij witte wijnen? Als je enkel van rode wijnen houdt, geen enkel probleem: volgens recente statistieken zouden ook deze wijnen aan kwaliteit en populariteit toenemen.